Annonce

Annonce

Køer æder i stalden

Et tværfagligt møde mellem dig, din planteavls- og din kvægrådgiver kan løfte hele virksomhedens resultat, samtidig med at du og dine rådgivere alle er på den samme side. Foto: Colourbox

En lille meromkostning kan være det hele værd

FAGLIGT TALT: Du bør overveje, om ikke mødet om din markplan for det kommende år skal være et møde med både din planteavls- og kvægrådgiver samtidig.

Når ko og mark går op i en højere enhed.

Vinteren er refleksionens tid. Her er der for de flestes vedkomne plads til at summe over året, der er gået, og året der kommer. En af disse ting er virksomhedens foderproduktion. I den forbindelse skylder du din virksomhed at overveje, om ikke mødet omhandlende markplanen for det kommende år skal være et møde med både din planteavls- og kvægrådgiver samtidig.

Et sådant tværfagligt møde kan nemlig løfte hele virksomhedens resultat, samtidig med at du og dine rådgivere alle er på den samme side. Især den fælles tværfaglige diskussion af muligheder og behov er et rigtig godt værktøj, samtidig med at diskussionen omhandlende grovfoderets kvalitet eller mangel på samme kan være en øjenåbner.

Helt konkret kan man som eksempel være rigtig god til at dyrke majs og have et ønske om at have måske fem-seks FEN majs i sin fodring. I dette tilfælde bliver den endelige fodring meget dyrere, fordi der kommer til at mangle råprotein til koen. Det skal findes gennem tilskudsfoder, og det ekstra resultat man kunne opnå i marken, bliver spist op inde i stalden, uden at virksomheden tjener mere på det.

Et andet tilfælde kunne være et ønske om at tildele 500 gram hjemmedyrket rapsfrø til koen dagligt for at mindske metanudledningen. Men arealet, og dermed udbyttet, der var plads til i markplanen, var langt mindre end behovet. Igen med dyrt indkøbt foder som resultat.

Så brug lige lidt tid på at overveje, om den lille meromkostning, det er at samle to rådgivere til et møde inden forårsarbejdet, ikke var bedre end alternativet.

Flere artikler fra samme sektion

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter

Forsker arbejder på at oversætte grisens sprog

Brugen af ny computerteknologi skal hjælpe os med at oversætte og forstå grisens sprog. Forskere håber på, at teknologien i fremtiden kan blive et vigtigt redskab for landmændene til at forbedre grisenes velfærd.

16-05-2024 3 minutter Dyrevelfærd,   Forskning

Flere landmænd vil dække gylletankene til, og det er godt for miljøet

Markant flere har i år søgt om tilskud til overdækning af deres gylletanke i forhold til sidste år. Og det gavner både miljøet og biodiversiteten.

15-05-2024 2 minutter Tilskud,   Miljø